Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ “Εφυγε” ο Γιάννης Κωσταλάς

“Εφυγε” ο Γιάννης Κωσταλάς

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Η Ομογένεια και ο Ελληνικός αθλητισμός κλίνουν το γόνυ και αποχαιρετούν με ανείπωτη θλίψη και οδύνη μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη, τον Γιάννη Κωσταλά, ο οποίος, σε ηλικία 85 ετών, ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής 10 Οκτωβρίου το ταξίδι για την αιωνιότητα.  

‘Ανθρωπος γλυκός και γενναιόδωρος, χαμηλών τόνων, γεμάτος καλοσύνη, ένας αυθεντικός πατριώτης, ένας γνήσιος φιλάνθρωπος, πάντα αρωγός σε κάθε τι το ελληνικό, το χριστιανικό, το αθλητικό, με μια μεγάλη καρδιά γεμάτη αγάπη και αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, μια καρδιά αγνή όπως ενός μικρού παιδιού, όπως ήταν και η χαρά και ο ενθουσιασμός του κάθε φορά που μιλούσε για το μπάσκετ και την Ελλάδα.  Άνθρωπος απίστευτα δοτικός, υποδεχόταν με ένα τεράστιο χαμόγελο και μια ορθάνοιχτη αγκαλιά όποιον διάβαινε το κατώφλι του περίφημου Essex World Cafe, δίπλα στους Δίδυμους Πύργους, το οποίο έγινε σημείο αναφοράς για τους φίλους του και όλους τους Έλληνες που επισκέπτονταν τη Νέα Υόρκη, ιδιαίτερα δε τους ανθρώπους του αθλητισμού.

Από το Essex World Cafe, που λειτούργησε μάλιστα ως σταθμός πρώτων βοηθειών τα πρώτα χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, βοήθησε πολύ κόσμο την δύσκολη εκείνη περίοδο.  

Στάθηκε όμως παράλληλα και φύλακας – άγγελος για το ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, που καταπλακώθηκε από τους Δίδυμους Πύργους, προσφέροντας απλόχερα όποια βοήθεια χρειαζόταν. Ηταν πάντα εκεί.

Για το λόγο αυτόν άλλωστε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Φίλοι του Αγίου Νικολάου” που έχει αναλάβει την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού, τον ανακήρυξε ως “Ηρωα του Αγίου Νικολάου” τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο μαζί με τον αδελφό του Δημήτρη και τον αείμνηστο αδελφό τους Πάνο.

Το συγκινητικό αντίο

Τα άσχημα μαντάτα του θανάτου του μετέφερε το βράδυ της Κυριακής 10 Οκτωβρίου με μια συγκινητική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ανιψιός του, Ευστράτιος Κωσταλάς, γιος του αδελφού του Αριστοτέλη, ο οποίος από το 2004 ζει στη Ρωσία και υπηρετεί ως Γενικός Διευθυντής της γυναικείας ομάδας μπάσκετ της Σπάρτακ Μόσχας Περιχώρων-Βίντνογιε.

“Σήμερα έχασα τον θείο μου Γιάννη, που ήταν κάτι παραπάνω από θείος μου…Ο Μέγας Αλέξανδρος είπε: Στον πατέρα μου χρωστάω το «ζείν» αλλά στον δάσκαλο μου το «ευ ζείν». Στον «Μπαρμπά Γιάννη» χρωστάω το «ευ ζείν»…Πάντα με το χαμόγελο και πάντα με θέληση να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη – πολλές φορές πριν του ζητηθεί.
Μου έμαθε να αγαπάω τα σπορ και αυτός με με πήγε στο πρώτο μου «ζωντανό» παιχνίδι μπάσκετ, το ΑΕΚ – Σλάβια.
Ο ίδιος έπαιξε ξεκίνησε πολύ μικρός να παίζει μπάσκετ στον Τυφώνα, πριν πάει στο Νέο Ηράκλειο και όταν με την οικογένεια του πήγε στην Νέα Υόρκη έπαιξε μπάσκετ στο Taft High School. Σπούδασε να γίνει Πολιτικός Μηχανικός με αθλητική υποτροφία (ποδόσφαιρο) στο CCNY. Μάλιστα το 1959 ήταν ο στυλοβάτης της ομάδας του που έφθασε στο Final 4 του NCAA, όπου ψηφίστηκε καλλίτερος αμυντικός του τουρνουά.
Από κει και πέρα με τα αδέλφια του άνοιξε διαφορά εστιατόρια με αποκορύφωμα το Essex Coffee Shop που ήταν απέναντι του World Trade Center. Εκεί υποδέχθηκε με το τεράστιο χαμόγελο χιλιάδες Έλληνες αθλητές, προπονητές και ακόμα φιλάθλους. Βοήθησε παρα πολλούς να βρουν υποτροφίες, δουλειές και γενικά ένα καλύτερο αύριο.
Και ΠΟΤΕ δεν ζήτησε κάποιο αντάλλαγμα.Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο για τον «Μπάρμπα Γιάννη» αλλά είμαι σίγουρος ότι κάτω από αυτό θα γραφτούν πολλά.
Το «καμάρι» ξεκουράστηκε και πήγε να βρει τους γονείς του, Ευστράτιο και Παρασκευή και τα αδέλφια του Γιώργο, Αριστοτέλη (ο πατέρας μου) και Παναγιώτη”.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, τα social media κατακλύστηκαν από συλλυπητήρια μηνύματα και συγκινητικά “αντίο” από ανθρώπους που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν. Έκδηλη είναι η αγάπη τους και αληθινά τα λόγια τους.

Γιαννάκης: “Είναι ένας θρύλος”

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, Παναγιώτης Γιαννάκης, που ήταν και ο τελευταίος με τον οποίο μίλησε ο “μπάρμπα” Γιάννης πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, έκανε την εξής δήλωση: “Η απώλεια του Γιάννη Κωσταλά είναι μεγάλη, τεράστια. Υπήρξε ένας άνθρωπος που με χαρά βοηθούσε το ελληνικό μπάσκετ από τη Νέα Υόρκη. Όποια προσπάθεια κι αν γινόταν να βρεθεί κάποιος στις ΗΠΑ, προπονητής ή αθλητής, εκείνος ήταν πάντα δίπλα της και τη στήριζε με όλες τις δυνάμεις του.

Σε όλη του τη ζωή, προσέφερε απλόχερα τη βοήθειά του σε όλους. Ήταν “εκεί” σε οτιδήποτε μπορούσε να στηρίξει τις ελληνικές προσπάθειες για επιτυχίες, κάνοντας τα πάντα με μια πρωτοφανή ανιδιοτέλεια. Δεν σταματούσε να προσφέρει απλόχερα βοήθεια σε κάθε άνθρωπο του αθλητισμού τη ζητούσε ή τη χρειαζόταν, ευρισκόμενος στις ΗΠΑ.

Γι αυτό κιόλας, το σπίτι του ήταν το σπίτι όλων των ανθρώπων του αθλητισμού, όχι μόνο του μπάσκετ.

Ο μπάρμπα Γιάννης είναι ένας θρύλος! Δεν θα σβήσει ποτέ από την μνήμη μας και η αγάπη που είχε για τον αθλητισμό είναι κάτι που θα βρίσκεται συνέχεια κοντά μας και θα μας ακολουθεί για πάντα.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…”.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών

Σχετική ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γιάννη Κωσταλά, εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (ΣΕΠΚ).

“Ο Γιάννης Κωσταλάς υπήρξε μια σπουδαία μορφή του Ελληνισμού στη Νέα Υόρκη, μεγάλος λάτρης του μπάσκετ κι ένας άνθρωπος που χαρακτηριζόταν από τη διάθεση να προσφέρει στον συνάνθρωπο. Όποιος έχει επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη, είχε την ευκαιρία να συναντήσει έναν σπουδαίο άνθρωπο, που είχε πάντα το χαμόγελο στα χείλη.

Πριν μεταναστεύσει με την οικογένειά του στις ΗΠΑ, είχε φορέσει τη φανέλα του Τυφώνα.

Όλοι στον ΣΕΠΚ θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…”

Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο νεκροπομπείο MATTHEW FUNERAL HOME (2508 Victory Blvd, Staten Island, NY 10314) την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου από τις 5μμ μέχρι τις 9 μμ.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στις 11 το πρωί του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Νικολάου στο Στάτεν Αϊλαντ (1641 Richmond Ave., Staten Island, NY 10314).   

Η οικογένεια εξέφρασε την επιθυμία αντί ανθέων να διατεθούν δωρεές στο Ταμείο που έχει συστήσει για τη δημιουργία ενός Μουσείου στο χωριό του, τις Καρυές Λακωνίας, τιμώντας την μνήμη του.

Για τις δωρεές:

ACC.ΝΑΜΕ: SYNDESMOS TON APANTACHOU KARYATON

NATIONAL BANK OF GREECE

IBAN: GR5601106620000066200228709, SWIFT (BIC): ETHNGRAA GREECE

Όσοι επιθυμούν, μπορούν επίσης να συνεισφέρουν στο έργο της Ακαδημίας Καλαθοσφαίρισης και Ποδοσφαίρου “Super League Athletic Academy” στο Μπρούκλυν, (130 93rd Street, Brooklyn, NY 11209), www.Slaanyc.com, γράφοντας μια επιταγή στο Super League Athletic Academy.