Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone

Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone της Νέας Υόρκης χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κατά την Ακολουθία του Όρθρου και τη Θεία Λειτουργία μετ’ Αρτοκλασίας για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021. 

Μαζί με τον ιερατικώς προϊστάμενο της κοινότητας π. Γεώργιο Αναστασίου συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Ανδρέας Βυθούλκας, ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Πάνος, από την κοινότητας της Μεταμορφώσεως στην Κορώνα και Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος για το Λονγκ Αϊλαντ και το Κουίνς, ο π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος από τον Άγιο Γεράσιμο του Μανχάτταν, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος και ο διάκονος Βαρθολομαίος.  

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού στο Whitestone.

Ηταν η πρώτη φορά στην 46χρονη ιστορία της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού που γιόρτασε την ημέρα αυτή των ονομαστηρίων της παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επρόκειτο να βρίσκεται, όπως κάθε χρόνο, στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, όμως λόγω της πανδημίας οι εκδηλώσεις της Σχολής έγιναν διαδικτυακά.

Αυτό επισήμανε και ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας π. Γεώργιος Αναστασίου κάνοντας λόγο για ιστορική ημέρα για τον Τίμιο Σταυρό και μαζί με τον αντιπρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου, Γιώργο Ισαακίδη, επέδωσαν στον Αρχιεπίσκοπο την πρώτη δόση για την συμμετοχή ως ιδρυτικού μέλους της κοινότητας στο Ιδρυμα “Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος”.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας αναγνώστηκε η Εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου για την Ημέρα της Παγκοσμίου Yψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, ενώ με κατάνυξη έγινε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας του Τιμίου Σταυρού επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο επιταγή για το Ιδρυμα “Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος”.

Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα ύπαρξης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού και στην ανάγκη υποστήριξής της όχι τόσο οικονομικά αλλά στέλνοντας νέα παιδιά να σπουδάσουν εκεί όπως και στο Ελληνικό Κολλέγιο. “Δεν σας ζητάω χρήματα αυτή τη στιγμή. Δεν έχει ανάγκη από χρήματα η Θεολογική Σχολή. Χρειάζεται παιδιά, ανθρώπους χρειάζεται. Στείλτε παιδιά”, είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Αναφορά έκανε και στην προσπάθεια της κοινότητας να επαναλειτουργήσει το Ημερήσιο Σχολείο της, λέγοντας πως “έχετε ένα πολύ ωραίο σχολείο. Πρέπει να προσπαθήσετε ακόμα πιο σκληρά. Είναι ντροπή να έχουμε σχολεία κλειστά. Δωρίσατε, δουλέψατε, χτίσατε ένα τόσο όμορφο σχολείο, προσπαθήστε σας παρακαλώ αυτό το σχολείο να δουλέψει. Και να μην υπάρχουν αράχνες και κουκουβάγιες στα άδεια τα κτήρια. Τα σχολεία γίνονται για να λειτουργούν, για να πηγαίνουν τα παιδιά μας να μαθαίνουν γράμματα, τον Πολιτισμό μας, τη Γλώσσα μας και τη θρησκεία μας. Γι’ αυτό άλλωστε δώσατε όλοι σας τόσα χρήματα και χτίσατε αυτό το σχολείο”.

Και πρόσθεσε ότι “δεν μας τιμά εδώ στην Αμερική να μη μπορούμε ένα κτήριο που χτίσαμε με τα χέρια μας, με τα χρήματά μας, να μη μπορούμε να το λειτουργήσουμε”.