Home Uncategorized Στον Άγιο Δημήτριο του Μέρρικ ο Αρχιεπίσκοπος

Στον Άγιο Δημήτριο του Μέρρικ ο Αρχιεπίσκοπος

His Eminence Archbishop Elpidophoros Officiated Orthros and Divine Liturgy at St. Demetrios Greek Orthodox Church in Merrick, Long Island, NY on September 12th, 2021. Photos:© GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Με χαρά και ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι ενορίτες του Αγίου Δημητρίου στο Μέρρικ του Λονγκ Άϊλαντ τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο κατά την ποιμαντορική του επίσκεψη στην κοινότητα την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου με συλλειτουργούς τον προϊστάμενο π. Νικηφόρο Φακίνο, τον Αρχιδιάκονο Διονύσιο και τον διάκονο Βαρθολομαίο, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη στο Ιερό Βήμα ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Δρόσσος.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε μεταξύ άλλων ότι “όποιες και αν είναι οι αμαρτίες μας, όποια φίδια αμαρτίες και αν μας δάγκωσαν, όσο μεγαλύτερο και αν είναι το πρόβλημα μας, να μην απελπιζόμαστε, αλλά να υψώνουμε τα μάτια στο Σταυρό του Κυρίου και Εκείνος θα μας βοηθήσει όπως μας υποσχέθηκε”.  

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μέρρικ του Λονγκ Αϊλαντ

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τα μνημόσυνα του Θεόδωρου Πηγή, ο οποίος έχασε τη ζωή του στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και του Αλεξ Εξάρχου, ενός ιδιαιτέρως αγαπητού μέλους της κοινότητας που υπηρέτησε ως πρόεδρος του Pins For Pauly Foundation και έφυγε από κοντά μας τον περασμένο Δεκέμβριο.  

Τον Σεβασμιώτατο καλωσόρισε ο π. Νικηφόρος εκφράζοντας την ολόθυμον χαρά, τη συντριβή καρδίας και την ευγνωμοσύνη που αισθάνεται ενθυμούμενος την ενθρόνισή του στις 22 Ιουνίου 2019 κατά την οποία είχε επωμιστεί τα καθήκοντα του τελετάρχη συνεπικουρούμενος από μέλη της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου.

“Το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας συνετέλεσε τα μέγιστα στην τελετή της ενθρονίσεως, όπως και τα παιδιά του Ιερού. Από εκείνη την ημέρα νιώθουμε συνταυτισμένοι με την ιερή αποστολή την οποία επιτελείτε προς δόξαν Θεού. Έχουμε προσφέρει από την ενορία ιεροσπουδαστές, θεολόγους, ψάλτες και κληρικούς. Η Κοινότητα έχει συνδράμει στην Εθνική Φιλόπτωχο με εκπροσώπηση στελέχους, στο Γραφείο Νεότητος της Αρχιεπισκοπής με δύο διευθυντικά στελέχη, στη Νομική Επιτροπή της Αρχιεπισκοπής και στο πρόγραμμα των Κατασκηνώσεων με εθελοντές και ομαδάρχες. Ως άλλοι Ζακχαίοι συναριθμούμαστε των Αποστόλων, συνεργαζόμενοι για την αναβάθμιση των εκκλησιαστικών προγραμμάτων και προδηλώνοντας την χαρά της υποδοχής του ποδηγέτου και Αρχιποίμενος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής”, επισήμανε ο π. Νικηφόρος. 

Ανέφερε επίσης εν συντομία τι επιτεύχθηκε στην Αρχιεπισκοπή τα τελευταία δύο χρόνια εστιάζοντας στην πορεία ολοκλήρωσης της ανέγερσης του Αγίου Νικολάου, ο οποίος μόλις δύο μέρες νωρίτερα “εφωτίσθη λαμπροειδώς εις μνημόσυνον των πεσόντων της 11ης Σεπτεμβρίου”, στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού από την οποία έχουν αποφοιτήσει πέντε μέλη της ενορίας και ένας ακόμα φοιτά ήδη, αλλά και στο πρόγραμμα Ελληνικής Παιδείας το οποίο όπως τόνισε “ανεβαθμίσθη ολοκληρωτικώς”.

 Παράλληλα, αναφορά έκανε στο υπό διαμόρφωση Καταστατικό, τα προγράμματα θρησκευτικής επιμόρφωσης, φιλανθρωπίας, εσωτερικής και εξωτερικής ιεραποστολής, το συνταξιοδοτικό των κληρικών και τη διαχείριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Κατά την αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του π. Νικηφόρου και είπε ότι όσα είπε αποτελούν μια “πολύ επιτυχημένη περίληψη όσων επιτεύχθηκαν στη ζωή της Αρχιεπισκοπής μας τα τελευταία δύο χρόνο”, τα οποία και χαρακτήρισε ως “θαύμα”.  

Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου στην κοινοτική αίθουσα για το οποίο φρόντισαν το κοινοτικό συμβούλιο και η δραστήρια Φιλόπτωχος της κοινότητας.