Home Church & Religion Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο Μπρούκλυν για τον Εσπερινό του Σταυρού

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο Μπρούκλυν για τον Εσπερινό του Σταυρού

Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου γιόρτασε φέτος την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και τα ονομαστήριά της η κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Bay Ridge του Μπρούκλυν.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε για πρώτη φορά στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ Αρτοκλασίας το βράδυ της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου, βοηθούμενος από τον προϊστάμενο του Ναού π. Γεράσιμο Μακρή, τον Αρχιδιάκονο Διονύσιο Παπίρη και τον διάκονο Βαρθολομαίο Mercado.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ευλογεί τους πιστούς έξω από τον ναό

Συμμετείχαν επίσης, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και Επίτροπος Αστόριας, Μπρούκλυν και Στάτεν Αϊλαντ, ο Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Πάππας, ο π. Thomas Zain της Αντιοχειανής Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης από τον Καθεδρικό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλυν, ο π. Ιωάννης Παϊζης και ο π. Παύλος Λόπεζ.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε μεταξύ άλλων ότι “σήμερα δεν προσκυνάμε το Σταυρό του θανάτου, αλλά τον Σταυρό της ζωής, τον ζωοποιό Σταυρό”, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη δύναμη του Σταυρού “γιατί ο Σταυρός είναι η εγγύηση ότι έρχεται η Ανάσταση, γιατί είναι η ελπίδα ότι έρχεται η ζωή η αιώνια”.

Κάλεσε δε τους πιστούς να θυμηθούν την ημέρα αυτή και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη η οποία επίσης γιορτάζει και να την ενισχύσουν στέλνοντας τα παιδιά και τα εγγόνια τους να σπουδάσουν σ’ αυτήν ή στο Ελληνικό Κολλέγιο.

Μετά την περιφορά της εικόνας εντός του ναού και την Αρτοκλασία, ο Σεβασμιώτατος προέστη της πάνδημης Λιτανείας του Τιμίου Σταυρού στους δρόμους γύρω από τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

Μετά το τέλος της ιερής ακολουθίας η δραστήρια Φιλόπτωχος της κοινότητας με επικεφαλής τη νέα πρόεδρό της, Στυλιανή Παναγάκου, δεξιώθηκε το εκκλησίασμα, όπως και το μεσημέρι της Τρίτης 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής, αμέσως μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την τελετή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισαν ο πρόεδρος της κοινότητας Ιωάννης Παυλάκος μαζί με τους Αντιπροέδρους, Λεωνίδα Γιακουμή και Δημήτριο Καλαμαρά και άλλα μέλη του συμβουλίου, καθώς και ομάδα Προσκόπων.

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν ο Πολιτειακός Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Ανδρέας Γουνάρδης, αντιπροσωπείες των άλλων κοινοτήτων του Μπρούκλυν, καθώς και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη.   

Το φεστιβάλ

Το εορταστικό κλίμα συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας καθώς η κοινότητα προετοιμαζόταν για το ετήσιο Ελληνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ της που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από την Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, όπως κάθε χρόνο, στο χώρο έξω από το Ημερήσιο Ελληνο-Αμερικανικό Σχολείο “Δημήτριος & Γεωργία Καλοειδή” στην 85η οδό.