Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ «Εικονικός Εφιάλτης»: Το νέο βιβλίο του πρέσβη Διονύση Καλαμβρέζου παρουσιάζεται στη Νέα...

«Εικονικός Εφιάλτης»: Το νέο βιβλίο του πρέσβη Διονύση Καλαμβρέζου παρουσιάζεται στη Νέα Υόρκη  

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – GreekNews USA

Το νέο του βιβλίο «”Εικονικός Εφιάλτης’” (Virtual Nightmare) – And basic elements on Artificial Intelligence» παρουσιάζει ο πρέσβης Διονύσιος Καλαμβρέζος αύριο Πέμπτη 18 Απριλίου στις 6 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα που είναι γνώριμος στους ομογενείς από τη θητεία του στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, θα μιλήσουν ο Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, ο Θάνος Γιαννακόπουλος, διευθυντής της Βιβλιοθήκης Dag Hammarskjöld και του Πληροφοριακού Κέντρου του ΟΗΕ, ο  Δρ. Γιώργος Σιάκος, [Chair and Professor of the Department of Electrical and Computer Engineering at Manhattan College], ο πρόεδρος του AHI, Νίκος Λαριγκάκης, η Δρ. Αναστασία Ρωμανού [NASA Goddard Institute for Space Studies, and Applied Phys./ Applied Math., Columbia University] και η καλλιτέχνης Λυδία Βενιέρη.

Συντονιστής της εκδήλωσης που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ», σε συνεργασία με δέκα οργανώσεις της Ομογένειας θα συντονίσει ο δικηγόρος Πήτερ Μουλίνος.

Θα ακολουθήσει μια δεύτερη παρουσίαση την Παρασκευή 19 Απριλίου στις 6 το απόγευμα στο Κεφαλονίτικο Σπίτι [20-41 Steinway] στην Αστόρια με ομιλητές τον καθηγητή Κοινωνιολογίας και ιδρυτική του Hellenic American Project στο Queens College, Δρ Νικόλαο Αλεξίου, τον Δρ. Γιώργο Σιάκο, καθηγητή Μηχανολογίας στο Manhattan College, την καλλιτέχνη Λυδία Βενιέρη, την δρα Αναστασία Ρωμανού, την πρόεδρο του Hellenic Film Society, Μαίρη Μάιλς και τον δρα Αλέξανδρο Γραικό από το Stonybrook University.  Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Κώστας Βαγγελάτος.

Τέλος, μια τρίτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή 21 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στο κοινοτικό κέντρο του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μάττιτακ του Λονγκ Αϊλαντ, με ομιλητές και πάλι τους καθηγητές Νικόλα Αλεξίου, Γιώργο Γιάκο, Αναστασία Ρωμανού και Αλέξανδρο Γραικό και συντονίστρια την Μαρίκα Ανδρέολα – Παλαιού.

Τις τρεις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν μαζί με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ», το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο (HANC), το American Hellenic Institute (AHI), ο Κεφαληνιακός Σύλλογος «ΚΕΦΑΛΟΣ», η Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης, η Ζακυνθιακή Αδελφότητα «Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ», ο Σύλλογος Καστοριέων «ΟΜΟΝΟΙΑ», η Εταιρεία Ελλήνο-Αμερικανών Λογοτεχνών, το Hellenic American Taxpayers & Civic Assoc of Southold Township (HATCAST), ο σύλλογος Greek American Homeowners of Long Island και η κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μάττιτακ.

Τις εκδηλώσεις που έχουν τεθεί υπό την αιγίδα  του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και του Hellenic America Project του Queens College [CUNY], της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στον ΟΗΕ και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζουν ακόμα  οι οργανισμοί Hellenic Film Society USA, Association of Greek American Professional Women (AGAPW), Law Firm of Moulinos and Associates, Brussels AHEPA Chapter 610, ALLILONNet, Daughters of Penelope (DOP)-THETIS, Brussels Writers Festival of Belgium,  Papazisis Publishers, Athens.

Το βιβλίο

Ο Εικονικός εφιάλτης διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον, στη Νέα Υόρκη, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιοποίηση, οι κυβερνοεπιθέσεις και η μετανάστευση.

Μετά τις μεγάλες πανδημίες, τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, τις ενεργειακές κρίσεις και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, εγκαθιδρύεται στις ΗΠΑ, η στρατηγική για μια νέα εποχή ασφάλειας, ευημερίας και ανάπτυξης για όλους και λαμβάνονται σχετικά μέτρα. Καθώς όμως αυτά δεν έχουν άμεσο αποτέλεσμα σε μια κατηγορία πολιτών, δημιουργείται η Μεταβατική Υπηρεσία Κοινωνικής Προστασίας, με σκοπό να συμβάλει στην ομαλή προσαρμογή τους στη νέα εποχή.

Εκείνη την περίοδο, εκτός από τις συμβατικές κυβερνοεπιθέσεις που συνεχίζονται παρά τα μέτρα, οι περισσότερες προερχόμενες από ξένους εχθρικούς δρώντες και εγκληματικά δίκτυα, πραγματοποιούνται και μη συμβατικές επιθέσεις.

Άγνωστοι δημιουργούν έναν εικονικό τόπο, στον οποίο παρασύρουν τους χρήστες του Διαδικτύου, μεταφέροντάς τους σε απροσδιόριστα εικονικά περιβάλλοντα.

Στις εξελίξεις και στις ακούσιες εικονικές περιπλανήσεις εμπλέκονται στελέχη κρατικών υπηρεσιών, ερευνητές σε προγράμματα αντιμετώπισης ψυχώσεων αποδιδόμενων στις νέες τεχνολογίες, κάποιοι που υποφέρουν από συγκεκριμένες νευρολογικές ασθένειες, αντικυβερνητικοί ακτιβιστές και μια μυστηριώδης νεαρή γυναίκα.

Η μυστηριώδης αυτή γυναίκα, ενώ φαίνεται ότι ζει μια συνηθισμένη ζωή, έχει κεντρικό ρόλο, συχνά ακούσια και ανεξέλεγκτα, χωρίς η ίδια να το αντιλαμβάνεται, σε μια παράλληλα εξελισσόμενη ιστορία, στον πραγματικό αλλά και στον εικονικό κόσμο. [Εκδόσεις Παπαζήσης].

Ο συγγραφέας

O Διονύσης Καλαμβρέζος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, διεθνές δίκαιο και σύγχρονη ιστορία στο Λονδίνο (LSE) και στο Παρίσι (Paris-ΙΙ) και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα τον Ελληνισμό στη Ρωσία και τις άλλες χώρες της τ. ΕΣΣΔ.

Υπηρετεί στην Πρεσβεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

Έχει επίσης υπηρετήσει στις Πρεσβείες της Ελλάδας στη Μόσχα και στο Πεκίνο, στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη (Νέα Υόρκη) και στην ΕΕ.

Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Η μηχανή σταμάτησε, διηγήματα φαντασίας (Εκδόσεις Τέχνη και Λόγος, 1986, Εκδόσεις Αίολος 2006), Ένα περιστατικό στα χρόνια της Δυαρχίας, μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας (Εκδόσεις Ροές, 1987), Η αρρώστια και το λουλούδι του λωτού, μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας (Εκδόσεις Αίολος, 1995), Ιστορίες ερημιτών, ναυαγών και εξόριστων, διηγήματα φαντασίας (Εκδόσεις Αίολος, 1995), Μόσχα-Νέα Υόρκη, ο αντεστραμμένος κόσμος, μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας (Εκδόσεις Λιβάνη, 2002), Ο τρομοκράτης και η πόλη, διηγήματα φαντασίας (Εκδόσεις Αίολος, 2006), Ο Ελληνισμός στη Ρωσία και στις άλλες χώρες της τ. ΕΣΣΔ. Σύντομη ιστορία, κρίσεις μετά το 1991, ελληνικές παρεμβάσεις, προοπτικές (Εκδόσεις Παπαζήση, 2017).

 Έχουν δημοσιευθεί διηγήματα, άρθρα και εργασίες του σε ανθολογίες, επιθεωρήσεις, περιοδικά και εφημερίδες.