Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Επέτειος με βραβεύσεις για το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής

Επέτειος με βραβεύσεις για το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής

ΑΣΤΟΡΙΑ, ΝΥ – GreekNews USA

Την 8η επέτειο από την ίδρυσή του γιόρτασε το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής [Hellenic Congress of America] με πανηγυρική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Την εκδήλωση ευλόγησε ο εφημέριος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου, π. Γεδεών Βαρύτιμος, ο οποίος έκοψε και την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα και μετέφερε στους παρισταμένους τις ευχές και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, αλλά και του προϊσταμένου του Καθεδρικού π. Ανάργυρου Σταυρόπουλου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η γενική γραμματέας Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, η οποία και  ανέγνωσε τα μηνύματα των γενικών Προξένων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, πρέσβη Ντίνου Κωνσταντίνου και Μιχάλη Φυρίλλα, αντίστοιχα, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παραστούν.

Τους περίπου 150 παρισταμένους καλωσόρισε η σύμβουλος του προέδρου και υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής της εκδήλωσης, κα Θεοδώρα Αµπαζή.

Στο όραμα και τις προτεραιότητες του Ελληνικού Κογκρέσου Αµερικής αναφέρθηκε ο πρόεδρός του, Δρ Δηµήτριος Μαρκουίζος, τονίζοντας πως βασικός του στόχος είναι να ενώσει δημιουργικά και προοδευτικά την Ομογένεια της Αμερικής, να αξιοποιήσει την ισχύ της και να προβάλει τη φωνή της όπου οι περιστάσεις το απαιτούν.

Μια ιστορική αναδρομή στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του Ελληνικού Κογκρέσου έκανε ο επίτιµος πρόεδρος κ. Νίκος Αποστολόπουλος, ο οποίος ταξίδεψε για την γιορτή αυτή από το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.

Με το «Hellenic Community Excellence Award» τιμήθηκε ο Σύλλογος Αρκάδων «Γέρος του Μωριά», η έδρα του οποίου, το «Αρκαδικό Σπίτι» στην Αστόρια φιλοξενεί μέχρι σήμερα τις συνεδριάσεις του Ελληνικού Κογκρέσου. Την απονομή του βραβείου στην πρόεδρο του ιστορικού Συλλόγου, Ευαγγελία Λαμπροπούλου- Σαράφογλου, έκανε ο επίτιμος πρόεδρος του HECA, Νίκος Αποστολόπουλος.

Με το «Hellenic Leadership Award» τιμήθηκαν ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου «Γέρος του Μωριά», Χρήστος Βουρνάς, τον οποίο παρουσίασε ο εκτελεστικός σύμβουλος του Ελληνικού Κογκρέσου, δημοσιογράφος, Δημήτρης Φίλιος, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια», Δήμος Σιώκης, τον οποίο παρουσίασε ο β’ αντιπρόεδρος του HECA, Νίκος Ταβάντζης.

Για το δικαίωµα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού και τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από το HECA, µίλησε ο πρώην διοικητικός δικαστής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και νοµικός σύµβουλος της οργάνωσης, κ. Θεόδωρος Βασιλάκης, ενώ στο έργο της συγγραφής της Ιστορίας του Ελληνισμού των ΗΠΑ αναφέρθηκε ο διευθυντής του φιλόδοξου αυτού πρότζεκτ, δρ Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου, τον οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής κ. Δηµοσθένης Τριανταφύλλου.

Πληροφορίες για εγγραφές νέων µελών και για το έργο του Ελληνικού Κογκρέσου Αµερικής παρείχαν οι Ασπασία και Σωτηρία Ταβαντζή, καθώς και η ταµίας, Μαρία Μαγουλά, σε ειδικό τραπέζι στη είσοδο της αίθουσας.

Ακολούθησε παραδοσιακό γεύµα, συνοδεία ζωντανής ελληνικής µουσικής από τον καλλιτέχνη, κ. Γιάννη Κυριαζή.