Home ΑΜΕΡΙΚΗ Αποφοίτηση 12ης Τάξης του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας

Αποφοίτηση 12ης Τάξης του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας

Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Σε μια πανηγυρική τελετή, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος, δρ Κωνσταντίνου Κούτρα, έγινε την Παρασκευή 11 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης” στην Αστόρια η αποφοίτηση των 18 μαθητών του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, του μοναδικού Ελληνο-Αμερικανικού Λυκείου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ολοι οι απόφοιτοι έγιναν δεκτοί σε κολλέγια και πανεπιστήμια που οι ίδιοι επιθυμούσαν και μάλιστα με πολύ καλές υποτροφίες. Στην παράδοση αριστείας του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου που συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες της πανδημίας αναφέρθηκε στο καλωσόρισμά της η υποδιευθύντρια του Σχολείου, Ελένη Καραγιώργου, συγχαίροντας την Τάξη του 2021.
Κεντρική ομιλήτρια ήταν μια παλιά απόφοιτη του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου, η δικαστής του Πολιτειακού Εφετείου της Νέας Υόρκης, Μάντλιν Σίγκα, η οποία υπογράμμισε τη στήριξη που έλαβε από την κοινότητα όπου μεγάλωσε, όταν αποφάσισε να διεκδικήσει τη θέση της Γενικής Εισαγγελέως του Nassau County το 2015 και παρότρυνε τους απόφοιτους να μείνουν κοντά στην κοινότητα. “Κοιτάξετε γύρω σας. Οι απόφοιτοι αυτοί είναι η βάση σας. Αυτή η κοινότητα είναι η βάση σας. Πάντα θα σας υποστηρίζει, κόντρα σε όλες τις πιθανότητες. Θα έρχεστε στην εκκλησία και θα βλέπετε οικεία πρόσωπα και θα ξέρετε ότι είστε σπίτι”, είπε, προτρέποντας τα παιδιά “να έχουν το κουράγιο να στοχεύουν ψηλά”.
Οι αριστεύσασες

“Δεν είμαστε η πρώτη τάξη που αποφοιτεί από τον Άγιο Δημήτριο και δεν θα είμαστε ούτε η τελευταία, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε τις μοναδικές εμπειρίες και τη γνώση για να μας καθοδηγήσουν στο Κολλέγιο, την καριέρα και τις φιλίες μας”, επισήμανε η Valedictorian, Σοφία Μανασάκη, η οποία πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου πριν από 15 χρόνια και θα συνεχίσει το Σεπτέμβριο στο John Jay College of Criminal Justice. “Η Αμερική βοηθάει τους νέους που έχουν στόχους και όνειρα κι έτσι κι εγώ έθεσα τους δικούς μου στόχους όταν πρωτοήρθα: Να περάσω σε ένα διακεκριμένο Πανεπιστήμιο. Ο δρόμος μου δεν ήταν στρωμένος, αλλά τον έστρωσα εγώ, με κόπο, με πείσμα, με κουράγιο και κυρίως με καλοσύνη”, επισήμανε η Salutatorian, Βαλιάνα Μελισσουργού, η οποία ήρθε από την Ελλάδα σε ηλικία 14 ετών και θα συνεχίσει στη Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Stony Brook University. >

“Η φοίτησή μου στον Άγιο Δημήτριο μου επέτρεψε να μάθω πολύ περισσότερα για την ελληνική μου κουλτούρα και με ενθάρρυνε να διατηρώ την πολιτισμική μου αυτή κληρονομιά ζωντανή μέσα μου σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου, αλλά και να την μεταδίδω σε κάθε ευκαιρία. Για αυτό τον λόγο, ευχαριστώ το σχολείο και την κοινότητα, και, ιδιαίτερα όλες μου τις δασκάλες των Ελληνικών”, ανέφερε η επίσης αριστεύσασα, Αριάνα Αντώναρου, η οποία ήρθε στον Αγιο Δημήτριο από δημόσιο σχολείο στη 11η Τάξη και θα συνεχίσει στο LIU.   

Χαιρετισμοί

“Θέλω να είστε περήφανοι που είστε Έλληνες, που λάβατε τις αρχές της ελληνορθόδοξης πίστης και του ελληνικού πολιτισμού. Θέλω να νοιώθετε μια θετική διάκριση για το γεγονός ότι φοιτήσατε σε αυτό το σχολείο. Δεν υπολειπόμαστε, αντίθετα κοιτάμε τους άλλους με ένα βλέμμα ανωτερότητας”, τόνισε στους μαθητές ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας.

“Αυτό το σχολείο είναι μια μήτρα, μια μάνα που γεννάει. Γεννάει πολιτισμό. Παίρνει τα παιδιά και τους θυμίζει την καταγωγή, τα μπολιάζει με έναν πολιτισμό και μια γλώσσα που έχουν παράδοση χιλιάδων ετών”, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Φώτης Παπαμιχαήλ, ο πρόεδρος της κοινότητας, Αναστάσιος Χρυσανθόπουλος και ο νέος διευθυντής Τζον Αλφιέρι. Την ανακήρυξη των αποφοίτων έκανε ο εκπαιδευτικός Γεώργιος Μελικόκης, ενώ μια νότα δροσιάς έδωσε η Χορωδία υπο τη διεύθυνση του χοράρχη Βαγγέλη Χαζίρογλου.

Την Τάξη του 2021, η οποία εισήλθε στην αίθουσα συνοδευόμενη από την Τάξη του 2033, απαρτίζουν οι απόφοιτοι: Νίκη Αναστασάτου, Αριάνα Αντώναρου, Ισαμπέλα Μπάλικ, Χρήστος Χριστοδούλου, Ξένια Χρονά, Δημήτριος Γιαννούλης, Χρύσα Τζίκα, Θεοδοσία Μαρίν Κάκου, Ευαγγελία Κραμπή, Σοφία Μανασσάκη (Valedictorian), Βαλιάνα Μελισσουργού (Salutatorian), Μαρία Μιχαλοπούλου, Χούλιο Παλάσιος (Julio Palacios), Αγγελική Παπαγιαννοπούλου, Ιωάννα Πασβάτη, Δέσποινα Σάβλα, Μάθιου Ουρίζαρ (Matthew Wrizar) και Βασίλειος Ζώης.