ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου έγινε την Παρασκευή 11 Ιουνίου η αποφοίτηση της 8ης τάξης του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου (Greek Language Institute) της κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον του Λονγκ Αϊλαντ.

Στη διάρκεια μιας όμορφης τελετής εντός του Ιερού Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία διανθίστηκε με με ελληνικές μελωδίες από τη χορωδία του σχολείου υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Ευάγγελου Χαζίρογλου, οι δεκαπέντε μαθητές της 8ης τάξης έλαβαν τα διπλώματά τους μαζί με τους επαίνους, δώρα  και τις υποτροφίες από διάφορους οργανισμούς.

“Είμαστε πολύ υπερήφανοι που επέλεξαν να μάθουν Ελληνικά και που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι και την τελευταία τάξη”, είπε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο π. Ιωάννης Λαρδάς, ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας, και συνεχάρη, όπως και όλοι όσοι έλαβαν το λόγο στη διάρκεια της τελετής, τους μαθητές και τους γονείς τους.

“Στο σχολείο μας πέρα από την Ελληνική μας γλώσσα, καλλιεργούμε τον Ελληνικό μας πολιτισμό, μαθαίνουμε παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, την Ιστορία μας, τις γιορτές μας αλλά και την πίστη μας στο Χριστό. Είναι δύσκολες εποχές αλλά με πίστη και αφοσίωση τα καταφέραμε”, πρόσθεσε.

 

 

Στο καλωσόρισμά της η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Δρ Βίκυ Γιουρουκάκη, τόνισε ότι “ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας αλλά το σχολείο μας όχι μόνο επέμεινε αλλά άνθισε”.

Η φετινή τελετή αποφοίτησης ήταν η πρώτη για τη νέα διευθύντρια του σχολείου, κ. Γρηγορία Γιάννου, η οποία επισήμανε στα παιδιά ότι με τις αμέτρητες ώρες που πέρασαν στα θρανία, έχτισαν σιγά σιγά τα θεμέλια μιας ελληνικής ταυτότητας που θα τα συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή και ότι έχουν μπροστά τους ένα μέλλον ελπιδοφόρο ως χρήσιμα μέλη της κοινωνίας.

Για την εμπειρία της στο Ελληνικό Σχολείο μίλησε η αριστεύσασα (Valedictorian), Σοφία Ξενοφώντος, λέγοντας πως “δε με βοήθησε να μάθω μόνο την Ελληνική γλώσσα, αλλά και την Ιστορία μας, τη θρησκεία μας, τον πολιτισμό μας, τα έθιμα και την κουλτούρα μας”. Με καταγωγή από την Κύπρο και μιλώντας ήδη τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Ελληνικά, Ισπανικά), η Σοφία δήλωσε ότι είναι υπερήφανη “όταν στο αμερικάνικο σχολείο μαθαίνουμε για τους Αρχαίους φιλοσόφους, τους τραγικούς ποιητές, τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή και τον Μέγα Αλέξανδρο” και τόνισε πως στην οικογένειά της, την Εκκλησία και το Ελληνικό Σχολείο οφείλει αυτό που είναι σήμερα.

Τη χαρά της που μπόρεσε να φοιτήσει στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ εξέφρασε η δεύτερη αριστεύσασα (Salutatorian) Χριστίνα Μαμάη, η οποία επίσης παραδέχθηκε ότι “όταν ήμασταν πιο μικροί μπορεί να μην μας άρεσε πολλές φορές να πηγαίνουμε στο μάθημα, αλλά σήμερα είμαι πολύ περήφανη που ξέρω να γράφω και να μιλάω Ελληνικά τόσο καλά”, και τόνισε πως “θα πρέπει έτσι να διδάξουμε τα Ελληνικά και στα παιδιά μας, όπως έκαναν και οι γονείς μας”.

Στους αποφοίτους μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ο οποίος στη συνέχεια, μαζί με τον π. Ιωάννη Λαρδά και τον π. Μιχαήλ Παλαμάρα, τους απένειμε και τα διπλώματα. “Τα Ελληνικά είναι μια γλώσσα η οποία είναι το κλειδί της επιτυχίας. Δεν είναι το πρόβλημά μας στην Αμερική τα Ελληνικά. Είναι το μυστικό της επιτυχίας μας ως Ελλήνων”, είπε και τους προέτρεψε να συνεχίσουν να μαθαίνουν τη γλώσσα. “Δεν έχουν τέλος τα Ελληνικά, είναι μία γλώσσα που όσο τη σπουδάζεις τόσο πιο πολλά θέλεις να μαθαίνεις”.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος της κοινότητας, Ιωάννης Κουμπούρλης.

Οι απόφοιτοι της τάξης του 2021 είναι οι: Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Άννα Γιουρουκάκη, Βικτώρια Gipp, Σοφία Ευσταθιάδη, Σοφία Κιοσσέ, Χριστίνα Lago, Εμμανουήλ Lago, Αθηνά Λαζαρίδη, Χριστίνα Μαμάη, Τίνα Μενεξά, Γεωργία Μπάπη, Σοφία Ξενοφώντος, Ιωάννα Σαρόσυ, Νικόλαος Σαρόσυ και Ειρήνη Τζαβέλη.