Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στις Μπαχάμες – Χειροτονία διακόνου – Συναντήσεις με Πρωθυπουργό...

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στις Μπαχάμες – Χειροτονία διακόνου – Συναντήσεις με Πρωθυπουργό και Γενική Κυβερνήτη

NASSAU – GreekNews USA

Με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει για την τελετή των Θεοφανείων  -αμέσως μετά τον καθιερωμένο εορτασμό στο Τάρπον Σπρινγκς- τον Ιανουάριο του 2025, αναχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου από τις Μπαχάμες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ολοκληρώνοντας την 4-ήμερη ποιμαντορική του επίσκεψη στην ιστορική κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. 

Στην τελετή προσκάλεσε -λαμβάνοντας μάλιστα θετικές απαντήσεις- και την Γενική Κυβερνήτη της Κοινοπολιτείας, Cynthia Alexandria “Mother” Pratt, η οποία τον υποδέχθηκε μαζί με τη συνοδεία του στο Κυβερνείο λίγο νωρίτερα, αλλά και τον Πρωθυπουργό του νησιώτικου κρατιδίου της Καραϊβικής, Philip Edward “Brave” Davis, με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου στο πρωθυπουργικό Μέγαρο.

Στην μικρή αλλά αρκετά δυναμική Ελληνορθόδοξη κοινότητα που βρίσκεται στην πόλη Nassau, την πρωτεύουσα της Κοινοπολιτείας, στη νήσο New Providence, και υπάγεται στην Άμεσο Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια, ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε, αυτή τη δεύτερη, μετά τον Οκτώβριο του 2019, φορά, για το ευχάριστο και συγχρόνως ιστορικό γεγονός της χειροτονίας του πρώτου διακόνου από τις Μπαχάμες, του διαπρεπούς δικηγόρου, Αλέξανδρου Μαΐλλη, με καταγωγή από την Κάλυμνο και τη Σκόπελο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με συλλειτουργούς τον προϊστάμενο της κοινότητας π. Ειρηναίο Κοξ, τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας π. Ηλία Βίλλη, τον π. Δημήτριο Καζάκη από τον Άγιο Νικόλαο του West Babylon, τον Αρχιδιάκονο Διονύσιο Παπίρη και τους Διακόνους Τύχωνα και Σαλβατόρε. 

«Η υπηρεσία του διακόνου είναι κάτι πολύ περισσότερο από προνόμιο ή τιμή. Είναι η διακονία της ανιδιοτελούς και στοργικής υπηρεσίας στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία. Είναι η διακονία της ταπεινοφροσύνης που βρίσκεται μακριά από εγωκεντρικές επιθυμίες. Είναι η διακονία του να λες με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια τα λόγια του Τελώνη: “ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ”», επισήμανε -μεταξύ άλλων- στο νέο διάκονο ο Σεβασμιώτατος. 

Το ιερό αναλόγιο τίμησαν η Πρεσβυτέρα Αλεξάνδρα Κοξ, η Μαρία Μαΐλλη και ο Ηλίας Τσαβούσης, εκπρόσωπος της νέας γενιάς, και μαζί τους ενώθηκαν όχι μόνο οι εκπληκτικές φωνές των χορωδών, αλλά και των ενοριτών -μικρών και μεγάλων- που συμμετείχαν ως ένας χορός. Στον Όρθρο έψαλε και ο π. Δημήτριος Καζάκης.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στις Μπαχάμες, Ελευθέριος Μητρογιάννης, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου, αλλά και τοπικοί αξιωματούχοι και δικαστικοί. 

Αρκετές φορές αναφώνησε το εκκλησίασμα «Αξιος» καθώς μετά τη χειροτονία του διακόνου Αλεξάνδρου, ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβύτερου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στον π. Ειρηναίο για την θυσιαστική διακονία του στις Μπαχάμες, χειροθέτησε νεαρά αγόρια σε αναγνώστες με την προτροπή να υπάρχουν και κορίτσια την επόμενη φορά, ενώ τίμησε με το Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου τον Άρχοντα Χρήστο και την Γεωργία Τσαβούση, οι οποίοι είχαν και την οργανωτική ευθύνη της επίσκεψης. 

Πρόκειται για την ανώτατη τιμητική διάκριση που απονέμει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής στους λαϊκούς. 

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, και πριν το εκκλησίασμα κατευθυνθεί προς την κοινοτική αίθουσα για να γιορτάσει τη  χειροτονία του νέου διακόνου, ο Σεβασμιώτατος μαζί με τους κληρικούς, τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του π. Θεοφάνη και της Πρεσβυτέρας Μαρίας Κολυβά, ο οποίος βρίσκεται στον αυλόγυρο του ναού όπου διακόνησαν με αγάπη και αφοσίωση για περίπου μισό αιώνα.

Συνάντηση με την Γενική Κυβερνήτη 

Λίγο πριν αναχωρήσει από τις Μπαχάμες ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έγινε δεκτός από την Γενική Κυβερνήτη της Κοινοπολιτείας [Commonwealth of the Bahamas], Cynthia Alexandria “Mother” Pratt, αντιπρόσωπο του Μονάρχη [Βασιλιά Καρόλου ΙΙΙ] στο Κυβερνείο στην πόλη Nassau.

Η κ. Pratt καλωσόρισε με θέρμη τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της συνοδείας του και αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει στη ζωή του τόπου η Ελληνορθόδοξη κοινότητα του Ευαγγελισμού, την οποία γνωρίζει από τα παιδικά της χρόνια, καθώς μεγάλωσε στη γειτονιά όπου βρίσκεται ο ναός, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα το έντονη κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο. 

Τόνισε ακόμα ότι ανυπομονεί να επισκεφθεί τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού και πριν την εορτή των Θεοφανείων του 2025. 

 Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος, π. Ηλίας Βίλλης, ο π. Ειρηναίος Κοξ, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης, ο διάκονος Αλέξανδρος Μαΐλλης, η πρόεδρος της κοινότητας, Αλεξάνδρα Μαΐλλη – Lynch, και ο Αρχων Χρήστος Τσαβούσης.

Η δεύτερη επίσκεψη 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τον Οκτώβριο του 2019, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Dorian και για να παραδώσει βοήθεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των οργανισμών της για τη στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων.