Home ΚΥΠΡΟΣ Εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες του Πραξικοπήματος και της Εισβολής στην Κύπρο

Εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες του Πραξικοπήματος και της Εισβολής στην Κύπρο

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.

 

Τη μνήμη των πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 τίμησε η κυπριακή παροικία της Νέας Υόρκης με το ετήσιο μνημόσυνο που τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 11 Ιουλίου, στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ενώ ακολούθησε εκδήλωση μνήμης στην κοινοτική αίθουσα.

Οργανωτές ήταν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα), ενώ παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, και ο πολιτειακός βουλευτής Μάικλ Τανούσης.

 

Στην ομιλία του στο ναό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τόνισε ότι σήμερα θυμόμαστε τους αδελφούς μας Κυπρίους, αυτούς που χάθηκαν, είτε γενναία αντιστεκόμενοι στη βίαιη εισβολή, είτε άδικα σφαγιαζόμενοι ως άμαχος πληθυσμός.

“Δεν τα θυμόμαστε γιατί θέλουμε να εκδικηθούμε. Τα θυμόμαστε γιατί αν τα ξεχάσουμε θα γίνουν πάλι τα ίδια, τα θυμόμαστε γιατί θέλουμε να τιμήσουμε τους αδελφούς μας που πλήρωσαν με το αίμα τους επειδή ήταν Έλληνες, Κύπριοι και Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Δεν έχουμε κακία στην καρδιά μας, αλλά έχουμε την μνήμη, θυμόμαστε”.

“Το σύνθημα ‘Δεν Ξεχνώ’ το βλέπουμε και το λέμε τόσα χρόνια. Δεν είναι απειλή για κανέναν. Δεν είναι προειδοποίηση για εκδίκηση. Είναι ένα χρέος μνήμης. Χρέος απέναντι στους νεκρούς μας, αλλά και χρέος για να θυμόμαστε και να αποφύγουμε στο μέλλον τα λάθη. Επίσης, είναι μια υπενθύμιση για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που δεν θα αποτελέσει την πηγή νέων προβλημάτων και αναταραχών. Δεν διαφέρει σε τίποτα από το ‘αιωνία η μνήμη’», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος. Υπενθύμισε επίσης τη σύμπτωση των ημερών της επετείου της εισβολής με την αντίστοιχη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η εκδήλωση μνήμης στην αίθουσα “Σαραντάκος”, κατά την έναρξη της οποίας προβλήθηκε ένα μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ, με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά τον ξεριζωμό και τις θηριωδίες των Τούρκων εισβολέων εις βάρος των Ελληνοκυπρίων. Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο Νικόλαος Καρακώστας, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολική σημασία της εκδήλωσης.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία του Κυπριακού προβλήματος και κάλεσε την ομογένεια να στηρίξει πιο έντονα τις προσπάθειες ουσιαστικής προώθηση του θέματος στα κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά κέντρα αποφάσεων.

“47 χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή όχι μόνο δεν βλέπουμε λύση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά επιδείνωση του. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να κρατάμε το Κυπριακό στην επικαιρότητα” συμπλήρωσε ο κ. Παπαστυλιανού.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, επεσήμανε ότι σαν Ομογένεια θα συνεχίσουμε να δίνουμε υποσχέσεις για συνέχιση του αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού. Εμφανίστηκε ωστόσο προβληματισμένος για τα αντανακλαστικά που επιδεικνύει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας.

“Ως Αμερικανοί πολίτες, γνωρίζουμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς ούτε τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά πρόβλημα αξιών και ιδανικών. Ευελπιστούμε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν που γνωρίζει ιδιαίτερα το Κυπριακό, μας έχει δώσει υποσχέσεις, και παράλληλα το παρών σε πολλές κινητοποιήσεις μας. Ελπίζουμε ότι έχουμε εκλέξει ένα νέο πρόεδρο, που το κατανοεί. Μπορεί να είναι πολύ νωρίς αλλά είμαι ακόμα αισιόδοξος ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις του”, είπε.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφέρθηκε στην τακτική της Τουρκίας να αναθεωρεί την ιστορία.

“Πενήντα χρόνια σχεδόν συμπληρώνονται από την εποχή που η ελευθερία των Ελληνοκυπρίων βάφτηκε με αίμα, ενώ οι ζωές τους ξεριζώθηκαν τόσο απρόσμενα, τόσο βάναυσα, τόσο βίαια. Αναρωτιέται κανείς, εδώ στην άλλη άκρη της γης, στη γη της ελευθερίας και της δημοκρατίας, πόσες δεκαετίες θα πρέπει άραγε να περάσουν ακόμα, προκειμένου η Τουρκία να πάψει επιτέλους να προκαλεί και να δυναμιτίζει το κλίμα; Δεν έχει ακόμη αποδείξει επικίνδυνα χαρακτηριστικά με τον ανιστόρητο αναθεωρητισμό της; Με τις παραδειγματικές εκδηλώσεις αξιωματούχων της, με την ελεεινή προβοκάτσια της, με το bullying στην Ανατολική Μεσόγειο;”

Σημείωσε ότι οι μήνες που έρχονται κυοφορούν περαιτέρω εξελίξεις και μάλιστα εδώ στη Νέα Υόρκη, ίσως από το φθινόπωρο, ίσως όμως και πιο νωρίς.

« Η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα προς την Τουρκία ενόψει της παράνομη επίσκεψης του Ερντογάν στα κατεχόμενα, στα μαρτυρικά, αιματοβαμμένα εδάφη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δεχτεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο. Θα πρέπει επιτέλους να τεθεί στην άκρη το σύστημα εγγυήσεων και κατοχικών στρατευμάτων” επεσήμανε ο Δρ. Κούτρας

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Η.Ε., Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, επισήμανε πως το Κυπριακό εισέρχεται σε μια κρίσιμη καμπή, τονίζοντας, επίσης, πως περίμενε μια πιο άτεγκτη στάση από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ απέναντι στην ανεξέλεγκτη στάση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Οι αναφορές του ΓΓ στην τελευταία του έκθεση δεν αποστέλλουν το μήνυμα εκείνο που θα προχωρούσε αποτρεπτικά για να μην προχωρήσει ο κ. Ερντογάν σε αυτό που προτίθεται να πράξει στις 20 του Ιούλη”, είπε ο κ. Χατζηχρυσάνθου, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι η κυπριακή κυβέρνηση “παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει καταστρώσει σχέδια για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών, περιλαμβανομένης της δυνατότητας προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας”.

Καταληκτικά ο κ. Χατζηχρυσάνθου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής κυβέρνησης για την πολύτιμη συμπαράσταση του απόδημου Ελληνισμού που κινητοποιείται σε κάθε φάση του αγώνα για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Τέλος, ο Ελληνοκυπριακής καταγωγής πολιτειακός βουλευτής, Μιχάλης Ταννούσης, τόνισε πως η δικαιοσύνη για την Κύπρο θα έπρεπε να είναι στο πρώτο πλάνο της πολιτικής μιας χώρας, οι πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί αντιπρόσωποι της οποίας θέτουν την αξία της δικαιοσύνης σε πρώτο πλάνο για μια ευρεία σειρά από κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.