Home ΕΛΛΑΔΑ Τιμήθηκε η θυσία των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος

Τιμήθηκε η θυσία των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΝΥ –

To σύνθημα «Ποτέ Ξανά» αντήχησε και πάλι στο Hebrew Union College στο Μανχάταν το βράδυ της Πέμπτης 18 Ιανουαρίου σε μια συγκινησιακά φορτισμένη τελετή την οποία διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλλάδος στη Νέα Υόρκη στη μνήμη των περίπου 67 χιλιάδων Ελληνοεβραίων που εξοντώθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς μαζί με έξι εκατομμύρια ομοθρήσκους τους, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ετήσια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», όπως έχει οριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων η 27η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο σοβιετικός στρατός απελευθέρωσε το Αουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία. Η ίδια μέρα καθιερώθηκε το 2005 και από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος».

Κεντρική  ομιλήτρια  ήταν η Βεατρίκη Σάια – Μαγρίζου, συγγραφέας του βιβλίου «Το βραχιόλι της φωτιάς», που περιγράφει την ιστορία αφανισμού των Εβραίων της Θεσσαλονίκης κατά τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από την αφήγηση του πατέρα της που βίωσε την εμπειρία των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, κατόρθωσε να επιβιώσει και την διηγήθηκε στην κόρη του λίγο πριν πεθάνει. 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκτελών χρέη Γενικού Προξένου του Ισραήλ Aviv Ezra, o Πρόεδρος του Συλλόγου Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Αθήνας, Solomon Asser, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος. Παρέστη επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Νέα Υόρκη, David Gill.

Ο Γενικός Πρόξενος κ. Ντίνος Κωνσταντίνου επισήμανε ότι οι Έλληνες Εβραίοι που χάθηκαν αποτελούσαν το 85% της ιστορικής εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας, η οποία πάντοτε αποτελούσε αδιάσπαστο τμήμα του Ελληνικού Έθνους.

Επίσης, ανέφερε ότι «σήμερα οι ανά τον κόσμο μειονότητες στοχοποιούνται με βάση την φυλετική, θρησκευτική, εθνοτική ή σεξουαλική ταυτότητά τους, ο δημόσιος διάλογος πλήττεται από την νεοναζιστική ρητορική και τις θεωρίες συνομωσίας, ενώ η ρητορική μίσους και τα στερεότυπα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης». Για αυτό το λόγο, τόνισε, ότι αποτελεί «ιστορικό μας χρέος και καθήκον η αντιμετώπιση του  αντισημιτισμού, του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας».

Παρουσιάζοντας την κεντρική ομιλήτρια ο κ. Κωνσταντίνου υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος, ιδιαίτερα σε ένα κόσμο που βρίθει από αρνητές του και όσους προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία του, καθώς και της μεταλαμπάδευσης της ιστορίας των τραγικών αυτών γεγονότων στις νεότερες γενιές, ούτως ώστε να παγιωθεί το «ποτέ ξανά» και να αποτραπεί η μελλοντική επανάληψή του.

Στην συνέχεια προβλήθηκε τρίλεπτο βίντεο από την σειρά «Το Βραχιόλι της Φωτιάς» βασισμένης στο ομότιτλο βιβλίο της Βεατρίκης Σάϊας- Μαγρίζου που έχει ξεκινήσει να προβάλλεται από την πλατφόρμα ERTflix.

H συγκίνηση κορυφώθηκε όταν η Βεατρίκη Σάϊας -Μαγρίζου περιέγραψε την ιστορία του διωγμού που υπέστη η οικογένειά της, όπως την διηγήθηκε ο πατέρας της λίγο πριν αποβιώσει.