Home ΕΛΛΑΔΑ Χώρος διάσωσης της σταφιδικής ιστορίας το κτίριο «Σωσίπολις» στον Πύργο

Χώρος διάσωσης της σταφιδικής ιστορίας το κτίριο «Σωσίπολις» στον Πύργο

ΠΑΤΡΑ – του Η. Κάνιστρα

Σ’ έναν χώρο διάσωσης και διάδοσης της σταφιδικής ιστορίας του τόπου, άμεσα συνδεδεμένο με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την έρευνα και την ψυχαγωγία, καθώς και σε έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου, πρόκειται να μετατραπεί το κτίριο του Ινστιτούτου Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, «Σωσίπολις», στον Πύργο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί, ως μνημείο από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων. 

Παράλληλα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «η ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου θα δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές τόσο για την πόλη του Πύργου, όσο και για την περιφερειακή ενότητα της Ηλείας συνολικά».

Η ανάπλαση του ιστορικού κτιρίου «Σωσίπολις» και του περιβάλλοντος χώρου, συνολικού εμβαδού 11 στρεμμάτων, αποτελεί μια από τις πρώτες πέντε προτάσεις της περιφερειακής ενότητας Ηλείας προς ένταξη στη νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση – Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, «το ιστορικό κτίριο ‘Σωσίπολις’, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα για την περιοχή του Πύργου , το οποίο ήταν αναξιοποίητο για αρκετά χρόνια, ‘αναγεννιέται’ με τη δημιουργία ενός έντονα διαδραστικού χώρου, με κυρίαρχη τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας, στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της έρευνας, της ιστορικής τεκμηρίωσης, αλλά και της ψυχαγωγίας».

Παράλληλα, τονίζει ότι «με την ολοκλήρωσή του, πέραν της διάσωσης της σταφιδικής ιστορίας του τόπου, το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση και επέκταση του τουριστικού προϊόντος και του πολιτισμού».

 Επίσης, σημειώνει ότι «επειδή ο σχεδιασμός μας στοχεύει στο μέλλον, και το μέλλον το κρατούν στα χέρια τους τα παιδιά – και των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων – ο χώρος αυτός θα προάγει την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την ενδυνάμωση της οικολογικής συνείδησης και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας σ’ αυτούς τους τομείς».

Όσον αφορά στο τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η ανάπλαση, ο αντιπεριφερειάρχης λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Στο ισόγειο του κτιρίου έχει σχεδιαστεί η δημιουργία αίθουσας προβολών και περιοδικών εκθέσεων, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και εργαστήριο έρευνας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα γευσιγνωσίας, εκθετήριο κ.α.

Στον πρώτο όροφο, προβλέπεται η δημιουργία ψηφιακού μουσείου σταφίδας και έκθεση φωτογραφικού υλικού, καθώς επίσης χώροι έκθεσης αρχειακού υλικού και φυσικών αντικειμένων, ενώ θα υπάρχουν και υπαίθριες ενότητες έκθεσης αντικειμένων και εργαλείων.

Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου θα κατασκευαστεί υπαίθριο θέατρο, περίπου 500 θέσεων, για τη φιλοξενία πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, ενότητες υπαίθριας έκθεσης γεωργικών μηχανημάτων, μεταλλικό θερμοκήπιο πειραματικών καλλιεργειών εκπαιδευτικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ακόμη, προβλέπεται η δημιουργία πειραματικής καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας, καθώς επίσης αλώνι και χώρος επεξεργασίας της παραγωγής σταφίδας, για την ολοκληρωμένη διαδραστική εκτέλεση και εποπτεία της δράσης.

Επίσης, θα κατασκευαστούν παρτέρια αναδοχής από την εκπαιδευτική κοινότητα, με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα και βέβαια υπαίθριες ενότητες αναψυχής για το κοινό».

Το κτίριο, «Σωσίπολις», βρίσκεται επί της εθνικής οδού Πύργου – Πατρών, στην είσοδο της πόλης του Πύργου.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, «το κτίριο μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής και από το 1928 στέγασε αρχικά το ινστιτούτο έρευνας για την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας και στη συνέχεια λειτούργησε ως αυτόνομο χημείο», προσθέτοντας: «Η τελευταία του χρήση αφορούσε στην στέγαση του πρώτου μετεωρολογικού σταθμού για την Ηλεία, μέχρι και το κλείσιμό του το 1998. Το 2012 το κτίριο ανακαινίστηκε μέσω του προγράμματος INTERREG για να στεγάσει το Διεθνές Ινστιτούτο Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας ‘Σωσίπολις’ και από τότε παραμένει ανενεργό».

Όπως σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης, «το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο, από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, διότι πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατασκευή των αρχών του 20ου αιώνα και αποτελεί σημαντικό δείγμα των επιρροών του μοντέρνου κινήματος με σαφείς αναφορές στον κυβισμό».

Μάλιστα, όπως προσθέτει, «ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1925, κληροδότησε πολλά κτίρια με μοναδική αρχιτεκτονική ταυτότητα».

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]