Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ O δρ Δημήτρης Μαρκουίζος νέος Πρόεδρος του Hellenic Congress of America

O δρ Δημήτρης Μαρκουίζος νέος Πρόεδρος του Hellenic Congress of America

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Greek News USA

                        [Φωτογραφίες: ΕΤΑ Press, Hellenic Congress]

Με την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου υπό την ηγεσία του δρα Δημητρίου Μαρκουίζου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου τακτικού συνεδρίου του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής (Hellenic Congress of America) που διεξήχθησαν το Σάββατο 18 Μαρτίου στο Αρκαδικό Σπίτι του Συλλόγου “Γέρος του Μωριά” στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι.

Στο νέο Δ.Σ το νέο πρόεδρο πλαισιώνουν οι Κώστας Λαμπρόπουλος, Α’ Αντιπρόεδρος, Νίκος Ταβαντζής, Β´ Αντιπρόεδρος, Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, Γενική Γραμματέας, Ανδριάνα Βαμβακά, Βοηθός Γραμματέας, Μαρία Μαγούλα, Ταμίας και Δημήτρης Φίλιος, Εκτελεστικός Σύμβουλος.

Και ως μέλη ο ιδρυτικός πρόεδρος Νίκος Αποστολόπουλος (ο οποίος αναγορεύτηκε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Επίτιμος Πρόεδρος) και οι Θεοδώρα Αμπαζή (Σύμβουλος Προέδρου), Θεόδωρος Βασιλάκης (Νομικός Σύμβουλος), Χρήστος Βουρνάς, Φώτης Γερασόπουλος, Ελένη Αμπαζή-Μιχαηλίδου, Ολίβια Μοράλες, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, καθώς και οι Γεώργιος Κανελλόπουλος (Γέρος του Μωριά), Γεώργιος Ρέτσος (Ομόνοια), Φάνης Τσιαμτσούρης (Το Καρπενήσι) και Μαρία Μάρκου (Ελληνική Συμμαχία Γυναικών).

Αναπληρωματικοί εκλέχθηκαν οι Δρ Δημήτριος Μητρόπουλος, Ανδρέας Τσιώλας, Αλέξανδρος Μπιλίνης, ενώ την Εξελεγκτική Επιτροπή θα αποτελούν οι Ντίνος Ράλλης (Πρόεδρος), Δρ Γεώργιος Μελικόκης και Γιάννης Ταμπάκης.

Στο συνέδριο με κεντρικό σύνθημα «Οι Απόδημοι Έλληνες έχουν φωνή και γνώση. Ζητούμε Επιστολική Ψήφο για όλους, δίχως περιορισμούς και διακρίσεις για μια Ισχυρότερη Ελλάδα”, συμμετείχαν και αντιπρόσωποι τριών εκ των τεσσάρων οργανισμών που εντάχθηκαν στην οργάνωση, και συγκεκριμένα, των συλλόγων Αρκάδων Νέας Υόρκης “Γέρος του Μωριά” και Καστοριέων “Ομόνοια” και Ευρυτάνων “Το Καρπενήσι”.

Την εναρκτήρια προσευχή ανέπεμψε ο προϊστάμενος του Καθεδρικού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ενώ στη συνέχεια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Αγγελική Βουρνά, και ο πρόεδρος του συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια”, Δήμος Σιώκης.

Ψηφίσματα

Το θέμα της Ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους κυριάρχησε στα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν λίγο πριν την ολοκλήρωση του συνεδρίου, όπως και το αίτημα για την καθιέρωση Ημέρας Αποδήμων Ελλήνων, όπως πρότεινε επίσημα το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής από το 2021 και έγινε δεκτό κατά την ακρόαση της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Ελληνισμό της Διασποράς. Εγκρίθηκε επίσης ομόφωνα η πρωτοβουλία για τη συγγραφή της Ιστορίας του Ελληνισμού της Αμερικής που πρότεινε ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου, εκ μέρους της Επιτροπής.

Το έργο, όπως είπε, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια και το κόστος του ανέρχεται στα $450,000. Στην επιτροπή συμμετέχει ως αντιπρόεδρος, ο Δρ Γιώργος Μελικόκης, ενώ υπεύθυνος της ακαδημαϊκής ομάδας ο  καθηγητής, Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου.

Κάλεσμα ενότητας

Κάλεσμα ενότητας και συνεργασίας με πρόσωπα και οργανώσεις, απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αποστολόπουλος, ο οποίος τιμήθηκε στη διάρκεια του επίσημου δείπνου το ίδιο βράδυ στο εστιατόριο “Mythos” στο Φλάσινγκ με το Hellenic Leadership Award. “Εάν δεν καλέσουμε τη νέα γενιά να αναλάβουνε πρωτοβουλίες και εμείς στήριγμά τους σε κάθε περίπτωση και εάν δεν μετατρέψουμε το Εγώ σε Εμείς, δεν θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε το μέγα εθνικό μας κεφάλαιο που λέγεται Απόδημος Ελληνισμός”, είπε, υποσχόμενος ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ως στρατιώτης για την επιτυχία των στόχων του Κογκρέσου.

 “Δυναμώνουμε τις βάσεις μας, ώστε να είναι γερές. Πάνω σε αυτές θα χτίσουμε το μέλλον. Και το μέλλον είναι η νέα γενιά. Για να πετύχουμε αυτόν τον σκοπό, χρειαζόμαστε τη σωστή ομάδα – και την έχουμε”, σημείωσε από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος κ. Μαρκουίζος, τονίζοντας ιδιαίτερα το θέμα της ενότητας.   

Στη διάρκεια του δείπνου τιμήθηκε και ο πρώην διοικητικός δικαστής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και νομικός σύμβουλος του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής, Θεόδωρος Βασιλάκης, με το βραβείο “Θέμις”.

Στην εκδήλωση που παρουσίασαν ο Δρ Δέσποινα Αφεντούλη και ο Δημήτρης Φίλιος, παρέστη ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Α’ και ο Β’ αντιπρόεδρος, Κώστας Λαμπρόπουλος και Νίκος Ταβαντζής αντίστοιχα, καθώς και η πρόεδρος της Ελληνικής Συμμαχίας Γυναικών, Μαρία Μάρκου.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής που γιορτάζει φέτος την 7η επέτειό του, μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα  https://helleniccongress.org/