Home ΕΛΛΑΔΑ Δίαυλο επικοινωνίας με την Ελληνική Πολιτεία ζητούν Ελληνοαμερικανοί εκπαιδευτικοί – Τα Charter...

Δίαυλο επικοινωνίας με την Ελληνική Πολιτεία ζητούν Ελληνοαμερικανοί εκπαιδευτικοί – Τα Charter Schools «δημιουργούν Φιλέλληνες»

ΑΘΗΝΑ – [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Στην ανάγκη τήρησης ενός συνεχούς διαύλου επικοινωνίας με την Ελληνική Πολιτεία αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των αμερικανικών «καταστατικών σχολείων», που προωθούν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, παρουσιάζοντας το έργο τους ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

    Όπως εξήγησε η Παναγιώτα Πεχλιβανίδου, αναπληρώτρια συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, πέραν των εκκλησιαστικών σχολείων στα οποία το 90% των μαθητών είναι Έλληνες ή Ελληνοαμερικανοί, υπάρχουν και τα λεγόμενα καταστατικά σχολεία (Charter Schools). Αυτά, είναι δημόσια σχολεία ιδιωτικού δικαίου, διοικούνται από εθελοντές και παρέχουν υψηλών προδιαγραφών εκπαίδευση, στην οποία είναι ενταγμένη η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών μαθηματικών. Σημείωσε ότι, λόγω του συστήματος εισαγωγής (με κλήρωση) η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών δεν έχουν ελληνική καταγωγή. Ωστόσο, τα σχολεία αυτά χαίρουν μεγάλης εμπιστοσύνης από τους Αμερικανούς γονείς, καθώς καλλιεργούν τις βασικές αρχές της ελληνικής παιδείας.

    Αυτή τη στιγμή, είπε η κ. Πεχλιβανίδου, λειτουργούν έξι σχολεία (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), και «μεταλαμπαδεύουν τη γνώση τους σε 10.000 μαθητές»: Είναι το Hellenic Classical που βρίσκεται στο Brooklyn και με καινούργιο παράρτημα στο Staten Island, είναι το Odyssey στο Delaware του Wilmington, είναι το Socrates Academy στη Βόρεια Καρολίνα στην περιοχή του Charlotte, η Αθηναϊκή Ακαδημία στο Clearwater, με καινούργιο παράρτημα στο Fort Myers, η Plato Academy στην ευρύτερη περιοχή της Φλόριντας και το τέλος η Αρχιμήδειος Ακαδημία στο Μαϊάμι.

    Όπως είπε η κ. Πεχλιβανίδου, «είναι πραγματικά πάρα πολύ συγκινητικό [..] να ακούμε αυτά τα παιδιά να τραγουδάνε κάθε μέρα τον Εθνικό μας Ύμνο και στο τέλος να φωνάζουν όλα μαζί «Ζήτω η Ελλάδα»- Κινεζάκια, Αφρικανάκια, Αμερικανάκια…».

    Αυτό που ζητάμε, κατέληξε, είναι να μας γνωρίσετε και να συνεργαστούμε, έτσι ώστε όλα αυτά τα σχολεία που στεγάζονται μόνο στην Ανατολική Ακτή, να περάσουν και μέσα στην ενδοχώρα και να αγγίξουν και την άλλη πλευρά, για να μπορέσουμε να πολλαπλασιάσουμε τους Φιλέλληνές μας».

    Η Κωνσταντίνα Καπετανάκη, εκπρόσωπος του Hellenic Classical Charter School στο Brooklyn και στο Staten Island, τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας της Νέας Υόρκης, το 2019, τίμησε το σχολείο στο Brooklyn με το βραβείο Blue Ribbon «και μας έχει κατατάξει στα καλύτερα σχολεία της Αμερικής» ενώ, βάσει της αριστείας κατάταξης του σχολείου μας στη διεθνή κλίμακα, τρεις μεγάλες τράπεζες Goldman Sachs, BlackRock, TR Craft, μάς έδωσαν 44.000.000 δολάρια για να φτιάξουμε δύο καινούρια σχολεία και κτίρια.

    «Όλες οι οικογένειες των μαθητών μας, νιώθουν τα σχολεία μας σαν το σπίτι τους και είναι ευλογημένοι που τα παιδιά τους μεγαλώνουν με δημοκρατικές αρχές και αξίες, γνωρίζουν την έννοια του φιλότιμου και της κριτικής σκέψης και υιοθετούν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα μας» είπε η κ. Καπετανάκη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «οι μαθητές μας είναι μελλοντικοί lobbyers της Ελλάδας λόγω της ποιότητας εκπαίδευσης που έχουν λάβει στο σχολείο μας. Είναι οι φοιτητές, οι επισκέπτες, οι εργαζόμενοι, οι αυριανοί πρεσβευτές της Ελλάδας. Είναι φιλέλληνες που αγαπάνε τη χώρα μας».

    Η Ιωάννα Λεκκάκου, γενική διευθύντρια του ελληνικού προγράμματος στο Odyssey Charter School στο Delaware, είπε ότι το σχολείο της έχει λάβει αξιολόγηση Investment Grade από την Standard and Poor’s, ενώ πρόσφατα διακρίθηκε από τον Οργανισμό Yass Prize (θυγατρική του Forbes), και βρέθηκε στο 2% των πιο πρωτοποριακών προγραμμάτων εκπαίδευσης στην Αμερική. «Όλη η πρότασή μας στηρίχτηκε στο πρόγραμμα πλήρους εμβάπτισης στην ελληνική γλώσσα (Full Immersion Greek Language Program), που διαθέτουμε από το 2017, με αποτέλεσμα να λάβουμε μισό εκατομμύριο δολάρια από τον Οργανισμό, για να το επεκτείνουμε».

    Η κ. Λεκκάκου ανέφερε ότι το σχολείο έχει προχωρήσει σε σημαντικές συνεργασίες με ελληνικά και αμερικανικά πανεπιστήμια και «ευελπιστούμε μέσα στα επόμενα χρόνια να δούμε μαθητές μας να σπουδάζουν και στα ελληνικά πανεπιστήμια και να αξιοποιούν αυτή τη γλώσσα που τη μαθαίνουν τόσα χρόνια και την αγαπάνε σαν δική τους».

    Ο Ματθαίος Σταμούλης, υποδιευθυντής του Σχολείου «Ακαδημία Σωκράτης» στη Βόρεια Καρολίνα, είπε ότι «όλοι οι μαθητές μας διδάσκονται καθημερινά δύο ώρες ελληνικά (Ελληνική Γλώσσα, Ελληνικό Πολιτισμό και Μαθηματικά στα ελληνικά) και ότι αυτά τα μαθήματα δεν είναι μαθήματα επιλογής, αλλά υποχρεωτικά». Βασική μέθοδος διδασκαλίας στο σχολείο μας είναι η σωκρατική μέθοδος, που στηρίζεται στην αναζήτηση της αλήθειας μέσα από ερωτήσεις και στον κριτικό τρόπο σκέψης, ενώ γιορτάζουμε όλες τις εθνικές ελληνικές γιορτές, σημείωσε ο κ. Σταμούλης. Παρουσίασε, δε, ηχητικά αποσπάσματα από σχολικές γιορτές στις οποίες τα παιδιά ψάλλουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο και τραγουδούν το ‘Ασμα Ασμάτων των Θεοδωράκη/Καμπανέλλη. «Αυτό που συγκινεί ιδιαίτερα εμάς που έχουμε πάει από την Ελλάδα εκεί και εργαζόμαστε στα σχολεία αυτά είναι ότι έχουμε παιδιά με πολιτισμικά background από όλο τον κόσμο κι όλα αυτά, μέσα από το σχολείο μας, μαθαίνουν την Ελλάδα, αγαπάνε την Ελλάδα, μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, τραγουδούν ελληνικά, χορεύουν ελληνικά και έχουν διακαή πόθο να έρθουν στην Ελλάδα να γνωρίσουν από κοντά τον σπουδαίο πολιτισμό της» είπε ο κ. Σταμούλης.

    Ο Γιώργος Καφκούλης, πρόεδρος των σχολείων της Αρχιμήδειου Ακαδημίας και αναπληρωτής καθηγητής Μαθηματικών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, είπε ότι «η αποστολή μας είναι να μυήσουμε το νεαρό νου εις την τέχνη του “σκέπτεσθαι”, μέσω της διδασκαλίας των μαθηματικών και της ελληνικής γλώσσας». Όπως σημείωσε, οι μαθητές μας είναι μεσαίου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, με 44% κάτω από το επίπεδο φτώχειας των ΗΠΑ: «Σε μας, 1.200 γονείς εμπιστεύονται την ιδέα του Κονσερβατορίου Μαθηματικών και της Ελληνικής Γλώσσας, αλλά και εμείς τους υποσχόμαστε ότι στο τέλος της 14ετούς φοίτησης, τα παιδιά τους θα έχουν ευκαιρία να μπουν στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Έχουμε δεκατρείς γενιές από αποφοίτους Λυκείου και κατά μέσο όρο έχουμε περίπου 20% με 25% των παιδιών τους κάθε γενιάς να εισέρχεται στα πρώτα 25 πανεπιστήμια των ΗΠΑ. [..] Πέρυσι, 19% των μαθητών μας τα δέχτηκαν στα 10 κορυφαία πανεπιστήμια. [..] Ναι, φυσικά φτιάχνουμε Φιλέλληνες. Μελλοντικούς φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων, γαλουχημένοι στην ανθρωπιά και ποιότητα του πολιτισμού με μια κοινωνία δίκαιη και έναν υγιή πλανήτη» είπε ο κ. Καφκούλης.

    «Είτε η Ελλάδα μας, μας βοηθήσει ή όχι, εμείς θα συνεχίσουμε και θα κάνουμε αυτό που πρέπει, αλλά θα ήταν θαυμάσιο αν καθόμασταν όλοι μαζί και προγραμματίζαμε για την επόμενη πενταετία – δεκαετία τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να κάνουμε μια πιο οργανωμένη επέκταση του συστήματός μας. Εμείς έχουμε ξεκινήσει ήδη τη φάση του πολλαπλασιασμού των κονσερβατορίων μαθηματικής και της ελληνικής» σημείωσε ο κ. Καφκούλης προτείνοντας μάλιστα τα εξής: (1) Εάν εμείς πούμε ότι θα ανοίξουμε άλλα 10 σχολεία στα επόμενα 5 χρόνια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχουμε κάποιους εκπαιδευτικούς ποιότητας από την Ελλάδα, έστω κι αν είναι μικροί (οι αριθμοί τους). Απλώς να είναι σταθεροί. Να μην υπάρχει αυτό το σκαμπανέβασμα, είπε ο κ. Καφκούλης επισημαίνοντας ότι οι μισθοί των αποσπασμένων δεν επαρκούν. (2) Χρειαζόμαστε επιστημονική υποστήριξη πανεπιστημιακών για τη δημιουργία ενός εξωστρεφούς ινστιτούτου εμβύθισης της ελληνικής γλώσσας.(3) Επίσης, προτείνουμε την κατάστρωση σχεδίου αξιολόγησης των μαθητών μας στα γνωστικά αντικείμενα, με την έκδοση ενός ελληνικού Baccalaureate.

    Η Σεβαστή Βαρυτιμίδου, διευθύντρια του Ελληνικού Προγράμματος Αθηναϊκή Ακαδημία στο Clearwater συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να υποστηρίξει την όλη προσπάθεια μας με ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό, και να μπορέσουμε να πολλαπλασιάσουμε αυτά τα σχολεία, σε όλη την Αμερική».

    Τέλος, η Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτών Αμερικής και μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, συνόψισε τη σημασία των κατασταστικών σχολείων: Διδάσκουν γλώσσα, διδάσκουν Πολιτισμό και δημιουργούν Φιλέλληνες. «Ύστερα από 20 χρόνια αυτοί οι Φιλέλληνες θα γίνουν 1.000, 2.000, 3.000 και παιδιά από αυτά τα σχολεία θα διοικούν θέσεις και θα είναι Φιλέλληνες».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here