Home ΑΜΕΡΙΚΗ Την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας τίμησε ο Λευκός Οίκος

Την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας τίμησε ο Λευκός Οίκος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ –

Την ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας παρέθεσε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζο Μπάιντεν προς τιμήν της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας το βράδυ της Πέμπτης 4 Απριλίου στο Λευκό Οίκο.

Λίγο πριν με θερμά λόγια απευθυνθεί στους Ελληνοαμερικανούς καλεσμένους, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ’ιδίαν με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, καθώς  και την Πρέσβη της Ελλάδος στις ΗΠΑ, Κατερίνα Νασσίκα.

Παρόντες στη δεξίωση ήταν επίσης -μεταξύ άλλων- o υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα Τζέφρι Πάιατ, o Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Ευάγγελος Σάββας, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, η Aντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, ο πρωην υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Νεγκροπόντε, ο πρώην πρέσβης Τομ Κορολόγος.

Παρέστησαν επίσης ο ομοσπονδιακός βουλευτής Doug Lamborn, οι πολιτειακοί γερουσιαστές Σπύρος Ματζαβίνος [DE] και Λεωνίδας Ραπτάκης [RI],  η αδελφή του Τζο Μπάιντεν, Βάλερι, η οποία συνδέεται με την Ελλάδα, ο πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, ο πρόεδρος του AHI, Νίκος Λαριγκάκης, ο ο εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council, Εντι Ζεμενίδης, ο διοικητής των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δρ Αντώνιος Λυμπεράκης, η Α’ Αντιπρόεδρος και η πρώην πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου, Ανίτα Καρταλοπούλου και Αφροδίτη Σκιαδά και αρκετοί ομογενείς επιχειρηματίες.  

Ο στολισμένος για το Πάσχα των Δυτικών Λευκός Οίκος υποδέχθηκε και φέτος του Ελληνοαμερικανούς καλεσμένους του με ελληνική μουσική από την μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων.   

Η oμιλία του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου

“Κύριε Πρόεδρε,

Για ακόμη μια φορά, τιμάτε τον Ελληνοαμερικανικό Λαό της Αμερικής με τον πιο εξαιρετικό τρόπο, με τον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας εδώ στον Λευκό Οίκο. Όπως πάντα, μας τιμά το κύρος αυτής της γιορτής, και εκ μέρους όλων, σας ευχαριστώ που συνεχίζετε αυτή την υπέροχη παράδοση που αναγνωρίζει τις ελληνικές ρίζες της Δημοκρατίας.

Εκτός από αυτά τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία δυστυχώς εκλείπουν παγκοσμίως, είμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε και να θυμηθούμε εκείνους των οποίων η αφοσίωση στις έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τους κόστισε το ακριβότερο τίμημα όλων – τις ζωές τους: Οι Αθάνατοι Ήρωες του 1821, οι οποίοι έπραξαν ακριβώς όπως οι ήρωες του 1776 και κάθε γενιάς που ήταν πρόθυμοι να κάνουν μια «τόσο μεγάλη θυσία στο βωμό της Ελευθερίας». Λέμε «Αιώνια τους Μνήμη» για όλους τους γενναίους αγωνιστές μας που πολέμησαν για ειρήνη και δικαιοσύνη.

Κύριε Πρόεδρε, είστε εδώ και καιρό στενός και έμπιστος φίλος της Eλληνοαμερικανικής οικογένειάς μας και σας θεωρούμε πλέον έναν από εμάς, ήδη από εκείνες τις πρώτες ημέρες στο Wilmington. Αλλά είστε πολλά περισσότερα από ένας απλός και αγαπημένος φίλος.

Ως Πρόεδρος της Σπουδαίας μας Χώρας, ηγείστε παγκοσμίως με γνώμονα την υπεράσπιση της ελευθερίας και της κυριαρχίας των Εθνών. Εξακολουθείτε να είστε ο κορυφαίος υπερασπιστής στο ζήτημα των Ουκρανών αδελφών μας, οι οποίοι συνεχίζουν να αγωνίζονται δύο χρόνια αργότερα για την ίδια τη ζωή τους ενάντια στην άδικη και απάνθρωπη εισβολή στη γη τους. Συνεχίζετε να στέκεστε στο πλευρό της Ουκρανίας και, ως εκ τούτου, είμαστε πραγματικά πολύ ευγνώμονες για την αδιάσπαστη και ακλόνητη υποστήριξή σας.

Επίσης, ως γιοι και θυγατέρες της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, της οποίας ο μακροβιότερος ηγέτης στην ιστορία, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σας θεωρεί, κύριε Πρόεδρε, ως αγαπητό φίλο, σας ευχαριστούμε για την ακλόνητη υποστήριξή σας στην πνευματική αποστολή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για τη δέσμευσή σας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και ζητούμε μια δίκαιη και ειρηνική λύση σε αυτό το Νησιωτικό Έθνος που έχει τραυματιστεί λόγω της βίαιης εισβολής και διαίρεσης της χώρας του εδώ και μισό αιώνα. Ζητούμε μια λύση που θα συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή τάξη, με βάση τους κανόνες. Είμαστε στο πλευρό σας, κύριε Πρόεδρε, όπως και εσείς είστε στο πλευρό της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Ο Θεός να σας ευλογεί, κύριε Πρόεδρε, μαζί με την Πρώτη Κυρία, την οικογένειά σας και τις ένοπλες δυνάμεις του Έθνους μας, με υγεία, μακροζωία, τη διαρκή χάρη Του και την ανίκητη δύναμή Του.

Ζήτω η Αμερική! Ζήτω το Ελληνικὸ Έθνος!”

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν

«Ο μόνος λόγος που στέκομαι εδώ σήμερα, μπροστά σας, είναι λόγω της ελληνικής κοινότητας. Και αυτό δεν είναι υπερβολή», τόνισε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ανοίγοντας την ομιλία του και υπενθυμίζοντας την καθοριστική στήριξη που έλαβε από την ελληνοαμερικανική κοινότητα όταν σε ηλικία 29 ετών εκλέχθηκε γερουσιαστής στο Ντέλαγουερ με μόλις 3,100 ψήφους.   

Ο Πρόεδρος που εισήλθε στην αίθουσα μέσα σε θερμά χειροκροτήματα και έχοντας δίπλα του τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, αναφέρθηκε στις «βασικές αξίες» που ενώνουν την Ελλάδα και την Αμερική, και τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που «έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία μας, αλλά είναι πολύ ζωντανοί σήμερα».

Αξίες όπως «το να φέρεσαι σε όλους με αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από το ποιος είναι, να δουλεύεις σκληρά, να ονειρεύεσαι, να μην ξεχνάς ποτέ από πού προέρχεσαι και να κρατάς πάντα την υπερηφάνεια για την οικογένειά σου, την κοινότητά σου, την κληρονομιά σου και πάνω απ’ όλα την υπερηφάνεια για την μεγάλη χώρα που μοιραζόμαστε», ανέφερε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, κάνοντας λόγο και για την δική του ιρλανδική καταγωγή.

Συνέχισε δε με τα λόγια του Αριστοτέλη «φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα», τονίζοντας πως «αυτό ακριβώς είμαστε, φίλοι», για να προσθέσει πως αυτό αποδίδει με ακρίβεια τη σχέση Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδας.

«Σήμερα γιορτάζουμε 203 χρόνια Ελληνικής Ανεξαρτησίας και δεσμούς φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών που εκτείνονται σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος χρόνου», είπε ο Πρόεδρος Μπάινταν καλωσορίζοντας τους παρισταμένους στο «σπίτι τους», το Λευκό Οίκο και υπογραμμίζοντας το εύρος της συνεισφοράς της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην αμερικανική κοινωνία.

Κάνοντας αναφορά στον Ανδρέα και τον Μάικ Μάνατο, τον πρόεδρο του Delaware University, Ντένη Ασσάνη, καθώς και στον απόντα π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, με τον οποίο όπως είπε, συνομίλησε τηλεφωνικά λίγα λεπτά πριν, ο κ. Μπάιντεν ανέφερε πως βρήκε έμπνευση στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, «η οποία έχει υπάρξει μια φωνή κοινωνικής δικαιοσύνης εδώ και δεκαετίες».

«Η Αμερική είναι η μόνη χώρα στη γη που βασίζεται σε μια ιδέα. Κάθε άλλη χώρα βασίζεται στην εθνικότητα, στη γεωγραφία, στη θρησκεία και άλλα χαρακτηριστικά. Αλλά η Αμερική βασίζεται στην πραγματικότητα σε μια απλή ιδέα. “Θεωρούμε ότι αυτές οι αλήθειες είναι αυτονόητες, ότι όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν δημιουργηθεί ίσοι, προικισμένοι από τον Δημιουργό τους με ορισμένα αναφαίρετα δικαιώματα”. Ξέρετε, ότι όλοι μας δικαιούμαστε να μας φέρονται με ευπρέπεια, αξιοπρέπεια και σεβασμό σε όλη μας τη ζωή. Και πρέπει πάντα να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία γιατί είναι το όχημα που επιτρέπει όλα αυτά να συμβούν και τα κάνει δυνατά.

Και όλοι ξέρετε από πού προήλθε αυτή η ιδέα, η δημοκρατία που γεννήθηκε. Στην Ελλάδα πριν από χιλιετίες, όπου μερικοί από τους μεγαλύτερους στοχαστές της παγκόσμιας ιστορίας συνέλαβαν την έννοια του “Εμείς οι άνθρωποι”», ανέφερε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, τονίζοντας πως πρόκειται για το πιο πολύτιμο δώρο που η Ελλάδα έδωσε στον κόσμο, η Δημοκρατία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here